Artikel

4-dages arbejdsuge

Den 1. september 2019, gik vi i gang med at skære en hel dag ud af vores arbejdsuge. Fredag skulle ikke længere være en arbejdsdag, den skulle fremover høre til weekenden. 20% mindre arbejdstid. 33,3% mere weekend.

Vi har altid interesseret os meget for mekanismerne bag arbejdsglæde og brugt dem som en rettesnor for store beslutninger. Skaber det øget arbejdsglæde? Nej, fint, så må vi finde på en anden løsning. Det er simpelthen så simpelt. Glade medarbejdere performer bedre. Tusind studier har dokumenteret det. Har du brug for et bevis, så anbefaler vi, at du går på Google Scholar og søger på fx Sonja Lyubomirsky.

Men med tiden blev det klart for os, at arbejdsglæde ikke nødvendigvis er lig med glade medarbejdere. Arbejdsglæde giver naturligvis sit bidrag, men der er også andre ting der spiller ind. Sidder du i din ergonomisk korrekte kontorstol, foran dit hæve-sænkebord og nipper til en håndpresset økologisk appelsinjuice, er det ligegyldigt hvor spændende og fuld af purpose din opgave er, hvis du stresser over hvordan du skal finde en ledig tid hos frisøren — når kiddo helst ikke må være den sidste der bliver hentet i børnehaven og weekenden er proppet med gemmeleg, madplaner og rengøring. Ja, eller fordi du skal på Tinderdate, men er så pisse træt hele tiden, at du hver dag cykler lige hjem på sofaen for at blive comfortably numb foran Netflix i stedet for at få studset lokkerne.

“First world problems” tænker du nu. Og det kan man nemt argumentere for. Men ikke desto mindre er stress ved at blive den vestlige verdens undergang, og det bliver vi nødt til at forholde os til.

Pointen er, at vi med 37 timer på job og hvad der dertil hører af transporttid (og overarbejde), børn og/eller dates (you get the point), simpelthen ikke har tid nok til at koble af og tage ordentlig vare på os selv. Og det smitter af på dit humør, og din performance når du er på arbejde, hvis vi lige skal binde sløjfen.

DERFOR og fordi vi havde en hypotese om, at vi faktisk godt kunne blive mere effektive uden at det ville gå ud over hverken arbejdsglæden eller kvaliteten af vores arbejde, besluttede vi at undersøge hvad der skulle til for at frigive en hel dag mere i ugen. Vi tænkte, at når nu vi lever af at optimere processer for andre, så burde vi også kunne skabe 20% mere effektivitet hos os selv.

I marts 2020 blev 4-dages arbejdsuge den permanente løsning for alle medarbejdere i Abtion.

Foredrag: Sådan når vi mere på mindre tid

Varighed: 90 min.   |   Foredragsholder: Bo Kønskov

I september 2019 startede vi et eksperiment som har forandret vores virksomhed for altid. Vi skar en hel dag ud af vores arbejdsuge og lagde den dag til weekenden. I rå tal: 20% mindre arbejdstid. 33% mere weekend. ‍

Vi gav os selv kortere tid til at nå mere, og det sendte os på en rejse, vi aldrig vender hjem fra. Vi har simpelthen fundet et bedre sted. ‍

I dette foredrag fortæller vi om rejsen fra ideen opstod til i dag hvor 4-dages ugen er blevet hverdag i Abtion. ‍

Som tilhører får du masser af inspiration og stof til eftertanke, men du får også konkrete råd til hvordan du selv, ved at arbejde bevidst med effektivitet og fokus, kan opnå bedre work/life balance og større arbejdsglæde, samtidig med at du når mere uden at løbe hurtigere. ‍

Du får simpelthen hemmeligheden bag 4-dages arbejdsuge, og sandheden er, at det slet ikke er så svært.

Det kan helt klart anbefales – også selvom man ikke har en organisation, hvor det lige er oplagt at gå over til en 4-dages uge, så vil der være god inspiration at hente. Vi gik derfra i opløftet stemning og enormt inspirerede til at tage hjem og se på hvilke af de gode erfaringer Abtion har haft, som vi tror på også kan gavne i vores organisation.

Helle Nørgaard Andreasen - HR- og økonomichef TV 2 Fyn

Om foredragsholderen

Bo er produktdirektør og partner i Abtion. Han har sine rødder i kommunikation og design, og bruger design thinking i sin tilgang til ledelse. ‍

Bo er en af ophavspersonerne til ideen om 4-dages arbejdsuge i Abtion og har med succes været med til at lede organisationen igennem den store forandring. ‍

Bo er efterspurgt som oplægsholder blandt medarbejderteams og ledergrupper, der søger inspiration til hvordan de på det operationelle plan kan arbejde aktivt med trivsel, arbejdsglæde og produktivitet.

Send forespørgsel

Er du interesseret i foredraget så send din forespørgsel her:  hello@abtion.com