Artikel

Pause-geniet gæster Danmark med gode efterårsråd

Den verdensberømte pause-forsker og forfatter Alex Soojung-Kim Pang gæster Danmark 13. oktober 2022. Her kigger han forbi Abtions nye event Not Another Afternoon og deler sine visioner for et bedre arbejdsliv. Læs her, hvordan han forsvarer sine vilde idéer og hvordan du selv kan bruge efterårsferien til at hacke hamsterhjulet.

Alex Soojung-Kim Pang er en internationalt anerkendt forsker, foredragsholder og Ph.d. Han har med sin videnskabelige tilgang sat pauser på agendaen og medvirket til at starte den globale firedages-bølge, som nu skyller ind over virksomhederne. Hos Abtion har vi fulgt Alex fra start, og hans idéer har i høj grad været medvirkende til, at vi selv har indført en firedages-uge og nye arbejdsmetoder.

Vi er derfor super begejstrede for at præsentere Alex på vores event Not Another Afternoon 13. oktober. De 80 pladser blev revet på et øjeblik, men vi vil gerne vil dele Alex´s visioner med så mange som muligt. Derfor vil vi efter eventet også dele video med hans oplæg. Vi har også sat ham op i et skarpt interview, hvor vi går ham på klingen. Læs med allerede her og få indblik i, hvordan du kan arbejde mindre og præstere bedre.

Alex, du skriver i dine bøger, at man kan nå mere ved at arbejde mindre. Hvordan hænger det sammen?

I alt for mange år har vi overset det paradoks, at kreative idéer og kompleks problemløsning ikke opstår ved at arbejde mange timer, men ved at arbejde højintenst og fokuseret. Charles Darwin arbejdede eksempelvis fem timer koncentreret om dagen, og det var rigelig tid til at skrive Arternes Oprindelse. De bedste idéer opstår ofte også ubevidst, når vi netop ikke arbejder. Derfor er der særligt inden for de kreative brancher et enormt potentiale for at bruge pauser og fritid langt mere strategisk. Det øger kreativiteten og medarbejdertilfredsheden. Vi har først lige set begyndelsen på den nye virkelighed, hvor vi rent faktisk kan opnå mere fritid med familien og samtidig levere bedre på arbejdet.

Du er fortaler for en firedages-uge, som Abtion arbejder med i dag. Hvordan kom du på den vilde idé?

Stadig flere top-CEOs og kreative virksomheder har for længst indset det. Tiden til flere pauser og værdifuld fritid er der allerede, men den udvandes af alt for lange møder, afbrydelser og overspringshandlinger. Hvis man har modet til det, kan denne spildtid i stedet prioriteres til en firedagesuge, hvor virksomheden samtidig performer bedre. Hvordan kan man ikke se potentialet, kan man nærmest argumentere.

Hvad sker der, hvis man ikke følger dine råd?

Vi kender alle til de gigantiske problemer med stress, udbrændthed og mistrivsel. Den gammeldags arbejdsmoral om at arbejde sig hårdt til succes er gennem de sidste årtier vokset til et altfortærende monster via de teknologiske platforme. Der sker en opløsning af skellet mellem arbejde og privatliv, og man bliver frataget den afgørende restitution. Vi kan alle se, hvor den vej fører hen.

Men jeg er fortrøstningsfuld i forhold til nye udviklinger. Virksomhederne har under Covid-nedlukningerne eksperimenteret med hjemmearbejde, og der strømmer en ny generation ud på arbejdspladserne, som ikke drømmer om at slide sig i mål, men om at leve et balanceret liv hele vejen igennem. Derfor vil vi se markante ændringer på arbejdspladserne, og jeg forventer, at mange virksomheder vil gøre op med dogmerne og arbejde mere strategisk med pauser og fritid. Det svarer sig ganske enkelt bedre.

I Danmark har mange efterårferie i næste uge. Hvad er dit bedste råd, hvis man vil bruge ferien til at finde genveje til et smartere arbejdsliv?

Markante ændringer starter i virksomheden. Det er rammerne i hverdagen, som i høj grad styrer dine muligheder. Så start med at argumentere over for din chef om eksempelvis en firedagesuge og tag dialogen derfra.

Dernæst kan du sandsynligvis også justere dine egne vaner. Start med at prioritere dine pauser og din fritid mere strategisk. Hold fri, når du holder fri. Afstem med kollegerne, at du ikke svarer mails om aftenen, med mindre, at det er strengt nødvendigt. Du kan med stor sikkerhed også blive bedre til at holde ferie. Hvorfor tjekke mails i efterårsferien, når det er her, at du skal tanke dit kreative brændstof og komme tilbage med de idéer, som gør en forskel. Når året er gået, bliver du ikke vurderet på, hvor ofte du var online i ferien, men på de resultater, som du skabte. Du bliver ganske enkelt mere kreativ og langtidsholdbar ved at holde pauser. Så det kan du overveje, når mobilen skriger på din opmærksomhed her i ferien.

Udover Alex Soojung-Kim Pang kan man på Abtions Not Another Afternoon-event opleve den anerkendte ledelsesrådgiver Bo Vestergaard, som vil tale om søvn-hacks, og vores egen Harí Carreras, som vil fokusere på teamwork. Eventet afholdes på Klub i København for 80 deltagere og er som nævnt desværre udsolgt. Vi deler dog videouddrag fra dagen i den kommende tid. Så hold dig opdateret her på siden eller endnu bedre på LinkedIn, hvor vi deler indholdet, så snart det er oppe.