Vi når ligeså meget på 30 timer, som på 37

Øget effektivitet, større omsætning, gladere medarbejdere, mere weekend. Hallo, det lyder altså for godt til at være sandt. Men Abtion er gået ned i tid og op i succes. En 4-dages arbejdsuge reddede dem fra dårlige vaner, konflikter og stress. Nu arbejder alle 30 timer og har fri om fredagen.

Lyt til artiklen

Til dig der foretrækker at lytte fremfor at læse, har vi indlæst artiklen som podcast og spredt den ud på internettet.

Du finder den her: Spotify, Apple podcast, Android

Vi har sat en af initiativtagerne, Bo Kønskov, i spotlyset til en grundig snak om, hvorfor ubetinget fleksibilitet blev en forbandelse, og hvordan Abtion lykkedes med en forandringsproces, der kaster misundelige grimasser af sig.  

Af Nana Langhoff, Head of Communication i Abtion

Er det for godt til at være sandt?

Lad os være ærlige. Den her artikel er hverken skrevet af en robot eller af en objektiv freelancer til en pinlig lav timeløn. Nej, den er skrevet inde fra hulen selv. Ja, skribenten her (mig) lever selv godt på privilegierne ved den 4-dages arbejdsuge. Er jeg derfor farvet af omstændighederne? Ja. Er jeg samtidigt så ny i virksomheden, at min journalistbaggrund stadig brænder for de kritiske spørgsmål? Absolut.

For det lyder da lidt for lyserødt, at en virksomhed vender vrangen ud på sine dårlige vaner og bliver en succes både økonomisk og kulturelt ved at give alle en fridag mere om ugen. Altså, jeg brokker mig ikke. Jeg kan jo selv mærke, at det smører krop, sind og sjæl at arbejde mindre. Men jeg vil alligevel tillade mig at være en Spørge-Jørgen og skrive en lang smøre. For kan det passe det her? Giver det mening? ER det for godt til at være sandt? Det håber du sikkert lidt...

Lad os tage den fra begyndelsen...

Hvorfor en 4-dages arbejdsuge i Abtion?

Det startede med, at medarbejderne hellere ville stige i fritid end i løn.

“De var motiverede af at arbejde mere med deres egne hobbyprojekter. Der er rigtig meget Georg Gearløs i mange af vores ansatte. Samtidigt var vi flere, der havde fået små børn. Og det var svært at jonglere en 37 timers arbejdsuge, når der kom flere arbejdsopgaver derhjemme, og man havde brug for mere søvn,” fortæller Bo Kønskov, der er CPO og partner i Abtion og har været en af initiativtagerne til Abtions 4-dages arbejdsuge (også kaldet 4DWW i daglig tale).  

Men beslutningen om gøre fredag til weekend og arbejde 30 timer de resterende fire dage, kom ligeså meget fra ønsket om at skabe en virksomhed, der var fed at arbejde i.

“Vi har altid været meget optagede af, hvad der skaber et godt arbejdsmiljø. Vores arbejdsplads må gerne være lidt ekstraordinær og overraskende. Jeg elsker at flashe vores goder overfor min kone, der arbejder i det offentlige, hvor de nærmest har et nummer i stedet for et navn,” fortæller Bo.

Vi vidste, vi kunne nå mere, end vi gjorde

Tidligere var strategien at skabe frihed til den enkelte med maksimal fleksibilitet.
Men den ubetingede fleksibilitet var i virkeligheden mere til gene end til gavn. Problemet var bare, at den havde groet sig fast til kulturen og virkede umuligt at neutralisere. Abtion bøvlede med at finde ud af, hvornår folk mødte. Det var ikke unormalt, at nogle først mødte på kontoret op af dagen og arbejdede hele natten. Og det var pinligt at komme med undskyldninger overfor kunden, når man ikke var fuldtallig.

“Vi kunne jo ikke sige jeg ved ikke, hvornår han kommer. Vi kunne ikke snakke om det. Fleksibiliteten var blevet en ret og ikke et privilegium,” fortæller Bo og uddyber, at det blev tydeligt, at den ubetingede fleksibilitet var et problem som virksomheden voksede. Størstedelen af tiden blev brugt på at koordinere. Det var svært at samle et team, der kunne arbejde synkront, og det led opgaverne under. Derfor blev den 4-dages arbejdsuge også en mulighed for at gjort op med de gamle vaner.  

“Vi ønskede at erstatte den tidligere fleksibilitet med en anden gode, der fungerede bedre, og som gav en ramme, vi kunne arbejde professionelt inden for,” forklarer Bo. “Vi havde også en hypotese om, at vi kunne nå mere, end vi gjorde. Vi vidste godt, at vi ikke var effektive, for vi havde ikke fokus på vores produktivitet. Vi spildte en masse tid ved at lalle i den ubetingede fleksibilitet, som tog mere hensyn til den enkelte end til teamets behov.”

Forandringen blev derfor en mulighed for at øge effektiviteten, professionalisere og samtidigt give medarbejderne mere fri til livet uden for arbejdet.

“Vi vidste, det var muligt, hvis vi klemte ballerne sammen. Så vi hoppede ud i det. Men vi har nok heller aldrig været bange for at træffe nogle omsiggribende beslutninger. Jeg tror også, vi søgte efter at lave en radikal forandring, der kunne kickstarte en gnist, der skulle sætte gang i forandringsprocessen.”

Den ubetingede fleksibilitet gav stress

Abtion har valgt en 4DWW-model, hvor alle medarbejdere arbejder 30 timer mandag til torsdag og alle har fri om fredagen. Der er altså ingen, der arbejder 37 timer længere.

Nogle vil argumentere for, at det er mere bekvemt med fleksible arbejdstider fem dage om ugen fremfor fire strukturerede dage, som det er gældende hos Abtion. Her møder man senest kl. 9.00 og går senest hjem kl. 17.00. Der er endda forbudt at arbejde mere. For man skal holde fri, når man har fri. Hvilket også er en fælles aftale, man holder fast i under corona, hvor mange er tvunget til at arbejde hjemmefra.

“Set igennem vores egne erfaringer, er det bare en kilde til stress med en ubetinget eller øget fleksibilitet i arbejdslivet, som vi ser flere gøre det i dag. En ting er, at det er stressende for organisationen, fordi man bruger meget tid på at ‘finde’ hinanden, når man skal samarbejde, men den giver også en falsk frihed. Vi lægger nemlig et større ansvar over på enkelte, som skal bruge krudt på at planlægge og tilrettelægge sit arbejdsliv, så de fremstår ansvarlige og pligtopfyldende.”

Problemet er, at vi som mennesker er forprogrammeret til at være optimistiske. Og det er der nogen, der “lider” mere af end andre, forklarer Bo Kønskov og fortsætter.

“Hvis ikke vi havde lyserøde briller på engang imellem, så kunne vi formentligt ikke overskue verden. Men det betyder også, at vi har en evne til at overvurdere, hvad vi kan nå. Jeg kan tage mig selv som eksempel: Da jeg havde muligheden for at flekse og samtidigt havde et lille barn, så smuttede jeg nogle gange hjem kl. 14.00 og udskød de to timer, jeg manglede, til om aftenen. Men da jeg så først havde hentet barn, handlet, givet op på at lave mad, bestilt takeaway i stedet, puttet og SÅ skulle i gang med at arbejde… altså, det kunne jeg jo ikke. Og så røg de to timer over på gældsposten i stedet. Og når weekenden ramte, skyldte jeg måske en hel dag.”

Og det var ikke kun Bo, der sloges med den dårlige samvittighed. Flere i Abtion kendte den ubehagelige fornemmelse af ikke at nå de timer, de skulle. At være konstant bagud.

“Selvom vi ikke var strikse med registreringen, så påvirker det jo ens selvtillid. Følelsen af at være produktiv og god nok overfor sin arbejdsgiver er virkelig vigtig for trivslen. Hvis du føler, du underpræsterer, står i gæld eller er usikker, bliver det en ond spiral, der påvirker dig psykisk. Og i det ultimative tilfælde, så giver det dig stress,” uddyber Bo.

Færre møder og flere pauser

At kvitte fredagen betød dog, at de resterende fire arbejdsdage skulle effektiviseres, så man kunne nå det samme arbejde på 30 timer som på 37.

Medarbejderne skulle naturligvis ikke føle en større arbejdsbyrde. Man førte derfor en lup over de eksisterende processer og spildtiden blev fundet. Møderne blev forkortet til hhv. 20 og 40 minutter. De ligger nu primært om eftermiddagen og skal indeholde en agenda allerede i mail-invitationen.

Man valgte også at implementere Pomodoro. En underliggende struktur, der styrer tiden. Man arbejder ganske enkelt 25 minutter, hvorefter man har 5 minutters pause. Imens lyser en lampe ved computeren rød eller grøn, så man ikke bliver forstyrret af løbende afbrydelser.  

“Pomodoro skal primært sikre, at vi holder pauser, så man ikke ender i et for dybt flow, der betyder, at man brænder ud senere på dagen. Pomodoro en god struktur til at minde dig om, at pauser er rigtig vigtige. Ligeså vigtige som at sidde foran skærmen,” fortæller Bo.

Tabte sig 10 kg og blev en bedre far

Men en ting er, hvordan en 4-dages arbejdsuge lyder, en anden er, hvordan den føles, når man som Bo Kønskov længe havde opfattet sig selv som én, der gik i et med sit arbejde.

“Det ville blive svært for mig at prædike ideen om, at en kortere arbejdsuge var mere effektiv, hvis jeg samtidigt havde et prædikat af at være en arbejdsnarkoman. Min fortælling om mig selv var, at jeg arbejdede for meget, aldrig var hjemme eller tilstede og altid var bekymret. Så det har vitterligt været et nyt skridt for min identitet. Men det var en lettelse, for jeg følte også, at det nye tiltag var, og er, bæredygtigt i et langsigtet perspektiv. Jeg vidste jo godt, at min tidligere måde at arbejde på ikke kunne blive ved.”

Omstillingen til den nye arbejdsstruktur gik dog langt hurtigere end forventet. Allerede da Abtion havde truffet beslutningen om, at 4DWW ville blive en realitet, mærkede Bo et mentalt overskud. Og da den først var implementeret gik det stærkt. Han begyndte at arbejde mindre og smartere og blev bedre til at gå hjem. Der var tilmed overskud til at booke en personlig træner hver fredag, hvor han nu havde fri.  

“Jeg har tabt mig 10 kg, og jeg har ændret opfattelsen af mig selv som værende en halvdårlig forælder til nu at være en, der gør mere end gennemsnittet. Og det er helt klart en selvforstærkende mekanisme. Når man føler overskud, så får man overskud. Det har virkeligt haft en radikal indflydelse på mit liv. Og det er ikke kun noget, jeg mærker. Det gør min familie også.”

Fantastiske resultater - øget effektivitet og omsætning

At medarbejderne får plejet deres livskvalitet på grund af de nye arbejdstider, smitter naturligvis også af på virksomhedens egen velvære. Det sidste halvandet år har været historisk godt for Abtion. Det har været en tid, hvor virksomheden har vækstet mere nogensinde. Toplinje, bundlinje og antallet medarbejdere er skudt i vejret. De har reformeret en arbejdsproces og tilmed håndteret en pandemi og kommet ud med et solidt resultat.  

“Vi har skabt nogle fantastiske resultater og er blevet meget skarpere. At den succes er blevet så markant, det skriver jeg uden tvivl vores 4-dages arbejdsuge,” slår Bo Kønskov fast og hiver de tal op af hatten, som kun gør deres forandringsproces endnu mere misundelsesværdig. For ja, de har tal på det. Tal på, at det betaler sig at arbejde færre timer.

“Vi gik fra 37 til 30 timer. Altså, et fald på 20%. Og vores omsætning steg med 30%.”

Hver medarbejder omsætter i gennemsnit 30% mere per arbejdsuge. Det svarer til en effektivitetsforøgelse på ca. 50%. De ekstra 30% omsætning er lavet på bare 30 timer og ikke 37 timer.

Abtion påstår ikke blot, at man kan nå ligeså meget på 30 timer som på 37. De har også bevist det. Men det er ikke kun tallene, de hylder. Sammenholdet internt er blevet stærkere og virksomheden er blevet voksen, fortæller Bo.

“Vores virksomhed er blevet et sted, man gerne vil fortælle andre om. Vi har fået skabt en kultur, der også imponerer udenfor kontoret.Desuden er der groet en modenhed ud af det ansvar vi alle sammen har taget ved at lave den her forandringsproces. Medarbejderne har fået mere lyst til at arbejde på virksomheden fremfor bare i virksomheden. De tager i dag et ansvar for virksomheden, som de ikke ville have gjort før.”

Altså, hvorfor gør alle ikke det her?

Hold da op. Succesen smasker ind på ruden som snefnug på en motorvej. Man får jo lyst til at spørge om det uundgåelige; hvorfor i alverden gør alle ikke det her?

Bo Kønskov forstår det heller ikke. Men omvendt ved han også godt, at det kræver et spring og en særlig beslutsomhed, for det er en radikal beslutning at gå over til en 4-dages arbejdsuge.  

“Man udfordrer jo en konvention, fordi man skal sidesteppe et spor som alle andre kører på, og det føles altså skræmmende,” forklarer han og uddyber.

“Alle er misundelige og samtidigt skeptiske. Lige så mange thumbs up man får, ligeså mange spydige kommentarer kommer der. Det er sådan en ting som folk ville elske, man fejlede med. Der er en risiko ved at lave en 4-dages arbejdsuge. Det kræver mod, fordi man kan komme til at se dum ud, hvis man fejler.”

Bo Kønskov ved, at der er mange, som drømmer om at implementere en 4-dages arbejdsuge ligesom Abtion. Men han fornemmer, at folk tøver, fordi de frygter, at projektet mislykkes.

“Der er selvfølgelig også stadig konservative virksomhedsledere, som ikke tror på det, fordi de mener, at mere arbejde er lig et større output. Og så handler det nok også om, at arbejdstid er en af de ting, vi ikke rigtigt har stillet spørgsmålstegn ved. Men det er en af de store samfundsbetingede forandringer, som kommer til at ske. Det vil tage noget tid. Folk vil se det bevist. Personligt føler jeg mig meget overbevist om, at der ikke går ret lang tid, før vi kommer til at se det som en mindre radikal ting, end vi gør i dag.”

Og med de refleksioner slipper vi Bo Kønskov, der skal på Pokémon-jagt med sin søn OG sin gode samvittighed. Abtions 4-dages arbejdsuge ser ud til at virke.

Hvad betyder en 4-dages arbejdsuge for Abtions medarbejdere?

"Jeg kan bruge mine fredage på noget, der gør mig glad. Jeg forkæler mig selv hos frisøren eller ordner praktiske ting, så jeg ikke skal bakse med det i weekenden. Det betyder, jeg har mere overskud de fire dage, jeg er på arbejde, fordi jeg ikke skal tænke på pligter, når jeg får fri."

Simone Stengaard - Product manager

"Med den 4-dages arbejdsuge fulgte et fokus på work-life-balance. Jeg har lettere ved at holde fri, når jeg har fri, fordi jeg ved det hjælper på produktiviteten. OG det betyder, at jeg har mine tømmermænd om fredagen i stedet for lørdag."

Markus Obelitz - Udvikler

"Jeg får meget mere overskud, når jeg kun arbejder 4 dage om ugen - både på arbejdspladsen, men også privat. Jeg føler, at jeg har bedre tid til at lade op, og det er med til at gøre mig mere effektiv i de dage, hvor jeg er på arbejde."

Mia Ryvard - Udvikler

Kort om Bo

Bo Kønskov er Chief Product Officer (CPO) og partner i Abtion.

Han er en af initiativtagerne til Abtions 4-dages arbejdsuge samt foredragsholder om samme emne.

Født i 1983 og bor i Odense med sin hustru deres søn. Har en baggrund som designer og har en bachelor i Dansk.

Kort om Abtion

Abtion betegner sig selv som Not Another Digital Agency og minder mere om Thomas Edison end om Don Draper. De laver den slags digitale produkter, hvor standardsystemer ikke slår til, sådan at virksomheder kan effektivisere deres forretning og tjene flere penge. De har bl.a. hjulpet Novo Nordisk, Deloitte, TV2 og Sennheiser.

Har base i København og Odense.

Implementerede en 4-dages arbejdsuge i september 2019. Alle medarbejdere arbejder 30 timer mandag til torsdag. Fredag holder alle fri.